dimarts, 3 d’octubre del 2017

Pertinença

Ja som al dia 2 d’octubre. El famós dia 2. I no tinc ni idea del que passarà a partir d’ara. De fet, ha arribat un moment en què un ja no sap ni el que passarà d’aquí a una hora. Però em passen coses per dins i volia aprofitar per exposar-les aquí, a veure com es veuen un cop són fora.

Jo sóc un tipus força fred. M’encanta plorar amb una pel·li o un musical però a la vida real aguanto el tipus amb força facilitat. Quan va succeir el passat atemptat a les Rambles de Barcelona, em va saber molt de greu, va ser un cop dur per a la ciutat que més m’estimo i ho vaig viure amb molta preocupació però el que em venia al cap era que ja tardàvem a tenir un atemptat a casa, després de veure com Londres, Berlín o Niça ja havien passat pel mateix, que el conflicte amb el terrorisme islàmic és un problema complex, que necessita solució global, etc. Tot molt racional contrastant enormement amb la gent que plorava desconsolada davant de tots els memorials plens de flors i espelmes.

Però avui em trobo tou i amb llàgrimes als ulls cada dos per tres. I penso: què em passa? 

Dijous passat ja van començar els primers símptomes. En un parell de dies, per whatsapp, els músics catalans es van organitzar per a fer un concert a la Plaça de la Catedral. Amb una capacitat de reacció impressionant, un miler de músics van arribar a la plaça amb la partitura apresa i tots plegats vam interpretar unes quantes peces. Un repertori que jo no programo mai als meus concerts. Jo no treballo mai la cançó catalana patriòtica. Ni Els Segadors, ni el Cant de la Senyera ni La Santa Espina. Jo no sóc gens nacionalista. De fet, en condicions normals, no tindria cap problema per a dir el que va dir amb aquella grolleria simpàtica el catxondo del Rubianes sobre la unitat d’Espanya, sobre Catalunya.

Però no estem en condicions normals.

I cantant aquestes cançons, enmig d’aquella gentada, dirigits pels millors directors del país, notant aquella energia i aquell sentiment que surt del cor i de la il·lusió, en més d’un moment no vaig poder seguir cantant. En aquell context, per fi, els vaig trobar sentit i les vaig cantar amb tota l’ànima. Allà vaig començar a sentir el sentiment de pertinença. La sensació que tota aquella gent amb qui compartia, almenys, un objectiu, estava sintonitzada en la mateixa ona que jo, que ens feia vibrar un mateix sentiment. I el més bonic de tot és que l’esdeveniment va sorgir de la gent, d’una colla de músics que ho van organitzar i de tota una altra colla que s’hi va presentar.

La gent. El poble.   

I van passar els dies i va arribar el cap de setmana.

Dissabte vaig dinar al meu col·legi electoral, vaig jugar al sorral de l’escola amb el meu nebot, vaig dormir a la sala polivalent, ens vam alçar a les 5 de la matinada després de no poder dormir en tota la nit per culpa dels helicòpters que passaven a baixa alçada (per acollonir la gent, suposo) i, cal reconèixer-ho, pel merder que feia el jovent pel pati, i vam passar tot el dia al col·legi fins a les 21:30h on van acabar el recompte. 

Impressionant veure la gentada a les 5 de la matinada sota la pluja. Negra nit, plovent, gent al porxo de l’escola, altres als porxos de l’altra banda del carrer. 

Va arribar un cotxe dels mossos. Amb una fermesa implacable tothom va creuar el carrer i va tapar l’entrada del col·legi. I els mossos es van quedar a l’altra banda. 

Una periodista valenciana de Tele5 es queixava que durant els 13 dies que portava a Barcelona no n’havia passat un en què no l’assetgessin per pertànyer a aquell canal. “Jo intento fer la meva feina el millor que puc. No tinc la culpa del que fan els meus caps amb el material que els envio”, ens deia. 

Vaig xerrar amb molts veïns, vaig conèixer gent molt maca. Durant una bona estona vaig estar fent de porter a les portes de l’escola per anar deixant entrar mica en mica la gent que, civilitzadament feien cua a l’espera de poder votar. 

I esgotant la bateria del mòbil xerrant amb els amics que estaven en altres col·legis electorals, veient fotos d’uns i altres i, ben aviat, veient com les forces de "seguretat" espanyoles perdien els papers i començaven a atonyinar la població. 

Al començament no ens ho podíem creure. Però va ser tan ingent la quantitat de fotos i vídeos que van començar a arribar des de tots els racons de Catalunya que de seguida vam veure que havíem arribat a un punt d’inflexió. Res no tornaria a ser el mateix. Per edat, aquest salvatgisme no l’he viscut mai al meu país. Són coses que t’expliquen els pares: “Com corríem davant dels grisos!”, sempre diuen els grans. I veure aquest menyspreu, aquesta prepotència, aquesta violència, aquests cops de porra envers gent pacífica que l’única cosa que vol fer és votar, t’esquerda el cor. Perquè aquests, figura que són els que t’han de defensar, els que han de vetllar per la teva seguretat. I en canvi, van actuar com si nosaltres fóssim l’enemic a combatre. Vam ser els "ellos" d’aquell “a por ellos, oé” que ens va esgarrifar sentir quan alguns andalusos els van acomiadar en sortir de la seva terra cap a Catalunya.

Suposo que aquesta contundència de bon matí pretenia espantar la gent perquè no sortís. Són molt de fer por, aquesta colla. Però en nosaltres va generar un esperit revolucionari sorprenent i ens vam assegurar que aquelles urnes que s’anaven omplint ràpidament amb els vots de tants i tants veïns, no ens les prendrien sense la resistència pacífica que tots plegats sabíem que érem capaços de du a terme. 

Nervis. Un punt de paranoia que ens feia a tots plegats estar ben atents per si de cop havíem de córrer de pressa cap a la porta del col·legi per fer un tap impenetrable. Aplaudiments als grans que sortien satisfets d’haver pogut votar. Aquells silencis que es feien de tant en tant perquè semblava que passava alguna cosa però que no eren res i generaven riures...
I xerrar molt amb uns i altres, com si ens coneguéssim de tota la vida. La veïna de Pere IV amb qui comparteixo passat i present polític, el navegant que em va fer un interrogatori per assegurar-se que la meva parella no era un infiltrat de la secreta (no es pot fer 190 cm sense despertar sospites), el senyor de la porta que ens explicava que el cens estava al núvol i com el “gobierno” estava treballant per tombar-lo i com se n’anaven fent rèpliques, l’estibador que ens explicava els moviments de policia que havia observat al port aquests dies, els bascos que han vingut a donar suport... 

Més vídeos, més fotos, alguna notícia falsa d’aquelles que s’escampen en un sospir, més violència i, per fi, les reaccions d’indignació en els mitjans de comunicació. Trucades i missatges de la família, sms i correus electrònics d’amics que viuen a l’estranger o en altres punts d’Espanya i estaven veient, horroritzats, el que estava passant a casa nostra. 

Els mossos, que després d’estar tot el dia davant del col·legi, entren. Tots ens posem davant la porta. No hi cap una ànima. Sentim que pregunten: Qui està al càrrec de tot això? Diem: Toooots! Després: Ens deixareu entrar? I diem: Nooooooo! 
I marxen. I els fem sentir el nostre agraïment sent conscients que el seu paper ha estat clau en aquesta jornada. 

Grans aplaudiments quan a les 20h van tancar el col·legi per a fer el recompte i una ovació quan els membres de les meses i els observadors internacionals van sortir finalment a dir-nos que 3195 persones havien pogut votar aquell dia, de forma pacífica i sense incidents.    

I, mort, arribar a casa a veure la tv esperant dades de participació i les rodes de premsa de rigor. La Soraya i la “proporcionalidad” i “profesionalidad”, el Rajoy i el “no ha habido referéndum”... “El objectivo de sus actuaciones nunca han sido las personas, sino el material electoral”, “España: democracia madura, amable y tolerante”, “La culpa de esa violencia es solo de Puigdemont”... 

I arribem al dia 2. 

I avui veig el vídeo d’un mosso a la Vall d’Aran que està emocionat fent una fila mentre els veïns volen votar i algú se li atansa i l’abraça. I m’emociono. La Rahola i el Xavier Sardà s’abracen a Rac1 i tots ploren, i m’emociono. I l’Empar Moliner fa un monòleg en castellà perquè allà l’entenguin i ella s’emociona i jo, m’emociono. 

I vaig pel carrer i veig com passen deu furgones de la policia espanyola i la gent els xiula, el cotxes piten, i sento que hi ha un ells i un nosaltres. Uns ells, que ens han atacat, ens han fet mal, i són culpables d’unes escenes negríssimes que passaran a la història d’aquesta Europa vella i insolidària. I uns nosaltres. La noia que li trenquen els dits, els veïns asseguts en bancs de l’església que han posat al mig del carrer, la senyora gran amb un trau al cap i la cara plena de sang, els mossos que han desoveït l’estat espanyol i han jugat un paper molt difícil, les àvies amb el caminador intentant arribar a l’urna, els meus veïns, que no conec de res, però que van passar tot el dia amb mi per defensar allò en què creuen. 

I jo, que sóc tirant a fred, penso en tots ells i alguna cosa s’encongeix, m’emociona, i em fa estar orgullós de tota aquesta colla que és el meu poble.

Un altre dia potser parlaré de percentatges i legitimitats, de diversitats i majories silencioses, i de la políticament correcta equidistància. Avui només volia parlar del sentiment de pertinença.

6 comentaris:

 1. A l'inici deies que habitualment ploraves només amb pel·lis. Doncs has tornat a plorar perquè has estat a dins d'una pel·li meravellosa.

  Jo que vinc del nord enllà, on diuen que la gent és lliure i feliç, el dia 1-O feia exactament 25 anys que vaig començar a viure i treballar en aquest país i en conseqüència, segons una antiga i bonica definició, m'he convertit en català. Tal és el meu sentiment de pertinença que vaig anar a protegir les urnes tot i no tenir dret a dipositar-hi el meu vot.

  Avui, dia 3-O, festa nacional de l'Alemanya reunificada, tampoc treballo jo ans comparteixo l'aturada del meu país, que és tan petit. A un ara diputat per Girona i ex cantautor després d'un concert seu a Colònia l'any 1985 li vaig confessar que estava liat amb una catalana i em va dir "Ja estàs fotut". I sí, fotut em sento avui en escoltar segons quines veus. Sort que la catalana, amb la qual segueixo liat, em dóna ànims. Així, doncs, a fi de continuar amb esperit "unit, alegre i combatiu" exclamo tot parafrasejant B. Brecht i K. Weill (Mahagonny):

  "Für den Fortbestand des goldenen Zeitalters!"

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquesta catalana amb aquest alemany fan una parella preciosa. Que bé ser un poble d’acollida que aconsegueix que el foraster se senti com a casa.

   Elimina
 2. Pertenencia.
  ¿Qué te pasa?
  Si puedes trascender un poco, y apelo para ello, a tu prestigiosa creatividad y sales de ti mismo para adentrarte en los demás, en los otros millones de compatriotas que han luchado por una sociedad más solidaria y justa basada en el respeto y han creado y constituido, con muchas dificultades, unas pautas de convivencia en un registro geográfico llamado España, donde generosamente y desde hace décadas se concedió privilegios a dos regiones de vanguardia, pues fácil te ha de resultar comprobar que ese intento de superar y derribar dicha convivencia, donde todo os ha ido favorecienciendo, por no decir que, -España nos roba-, cuando en realidad era el clan Pujol,A.Más,etc... los que os/nos han robado a manos llenas. Más barato nos habría salido, sin lugar a dudas, haber hecho una cuestación Nacional y haberos comprado una isla cerca de los paraísos fiscales donde está verdaderamente todo vuestro/nuestro patrimonio atesorado durante tanto tiempo con el tres por ciento, ese famoso.
  Si verdaderamente consigues seguir ahí un poquito más , reflexionando, serenamente y sin pasión, por tu pertenencia, porque eres un creador y los creadores pertenecen a toda la humanidad, con certeza que vas a ver claramente que a todos, a muchos, a millones de compatriotas nos asombra y nos duele ver el dolor de tantas familias rotas.¿Pues quién no tiene a algún familiar catalán? Mis antepasados eran propietarios de Montjuit, eran judíos, bien se entiende, ya desaparecidos todos los descendientes que habitaban en Vía Layetana que tantos paseos prodigué en mi infancia y sufrimos con igual intensidad esos daños ocasionados por una fiebre autodidacta de liberticidio. Que no engloba en modo alguno la grandeza de Cataluña.
  Todos los demás, el resto, sí lo sufrimos igual o más, porque también pagamos el invento de una desquiciada huída hacia la nada. Una deuda impresionante de más 70.000.000 de Euros. La bolsa bajando....
  Todos tenemos que admitir que la convivencia es necesaria. Que la paz es imprescindible. Que el progreso nunca será a cambio de servidumbres. Que....
  Y todo ello siempre de frente en los PARLAMENTOS, que para eso los hemos creado, para hablar y convencer de las vías posibles y las mejoras generales. Todo cuanto ocurra fuera de ahí, es un fracaso, un oportunismo sin fundamento. Que aprovecharán de forma innegable para someternos aún más si cabe a toda Cataluña y el resto de españoles. Están jugando flagrantemente con vuesta/nuestra bondad.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Este post no era para hablar de los motivos y las bondades de la independencia. Simplemente para explicar mi experiencia de estos días. Así que no voy a discutir tus argumentos que, por otro lado, no comparto en absoluto. Solo te diría que puede resultar ofensiva esa obsesión en considerar que todos estos millones de catalanes tienen el criterio de un niño de prescolar o lo tienen abducido, manipulado y adoctrinado. El movimiento es tan enorme y transversal que creo que merece un pelín más de empatía por tu parte para mirar de entender que pasa por las cabezas de esta gente que es capaz de pasar 24 horas en un col·legio electoral para proteger unas urnas.

   Elimina
 3. No hay mayores sordos que aquellos que no quieren oír.
  Un artista bien se debe a sus sensaciones,emociones y sentimientos para templar correctamente el timbre de su arte, si de eso se trata.
  Pero me pregunto si has leído lo que ponía en las papeletas de la amadísima votación.
  ¿ Que, qué les pasa a esas gentes aferradas a sus -mafiosas urnas opacas-, que lo mismo da, que da lo mismo , una filfa de sainete. ?
  Muy sencillo lo que les pasa. Lo dicen bien claro las papeletas de la discordia. República independiente.
  No con mi dinero.
  ...Y sí. Dejad que los niños se acerquen a mi. Adoro la pureza e inocencia de los niños. Qué los dejen ser niños ya tendrán tiempo de mayorear y quien sabe si embellecer o afear sus valiosas y únicas vidas. Mientras son niños, son el futuro. No hay mayor libertad que el conocimiento Y ahí se les está negando. ¡Pobre infancia!.
  Y que no se olviden de que su libertad termina donde empieza la de los demás. Eso seguro,;como la noche y el día . En Cataluña , en las cumbres nevadas o en los insólitos desiertos .
  No puedo perder mi valioso tiempo con quien me pide empatía y se olvida de tenerla conmigo.
  Gracias. Ha sido un placer leer tu divertida aventura democrática.

  ResponElimina